A 6-a şedinţă a Forumului: Viorica Olaru-Cemîrtan

Bună ziua,

După o lună de întîrziere, avem fericita ocazie de a vă invita la o nouă şedinţă a Forumului Plural.

Duminică, 16 noiembrie, Forum Plural o găzduieşte pe Viorica Olaru-Cemîrtan, doctorandă în istorie la Univ. "Al. I. Cuza", Iaşi, care va face o prezentare despre:
Dosarele secrete ale deportării masive de populaţie din RSSM, 5-6 iulie 1949

Rezumatul comunicarii:

În baza unui dosar inedit păstrat în Arhiva Ministerului Afacerilor Interne a R.M., vom arăta criteriile şi mijloacele prin care familiile ce urmau a fi deportate în iulie 1949 au fost selectate, interogate, deplasate ; Ne vom întreba cine au fost victimile, dar şi « torţionarii » acestor acţiuni represive în masă. Anumite documente conţin erori, scăpări mecanice, inexactităţi, lacune, atât din cauza confuziei în care se aflau sursele pe care s-au bazat forţele de ordine care au cules informaţiile, cât şi din cauza grabei în care aceste dosare au fost întocmite.
Aducând în faţa publicului aceste materiale, dorim să contribuim la restabilirea discursului oficial asupra unei pagini ocultate ulterior din istoria recentă a teritoriului actualei Republici Moldova. Caracterul « secret » al dosarelor analizate scoate în vileag faţa nedisimulată a maşinăriei represive sovietice. O vom arăta ca atare.


Şedinţa Forumului va avea loc duminica 16 noiembrie la ora 9.30 într-un auditoriu din vecinătatea Catedrei de Istorie Universală, Universitatea Pedagogică "Ion Creangă" (a se vedea un afiş la Catedra).

Adresa Catedrei de Istorie Universală (UPS) :
UPS Ion Creangă,
str. Ion Creangă 1, blocul central (cel mai înalt)
etajul 5, biroul 508

Vă aşteptăm.
Pe curind,

Comments