Lansarea cărţii Stellei Ghervas, Réinventer la tradition. Alexandre Stourdza et l’Europe de la Sainte-Alliance

Librăriile Cartier şi Forum Plural

au găzduit lansarea cărţii

Stella Ghervas, Réinventer la tradition. Alexandre Stourdza et l’Europe de la Sainte-Alliance, Paris, Honoré Champion Éditeur, 2008

Care a obţinut Premiul Guizot 2009 al Academiei Franceze

Stella Ghervas – născută în Republica Moldova, absolventă a Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Politice a Universităţii din Sankt-Petersburg, doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti, doctor în Litere (specialitatea „Studii europene”) al Universităţii din Geneva. Actualmente este conferenţiar la Institut universitaire des hautes études internationales din Geneva şi cercetător ştiinţific la Institut d’Etudes Avancées din Paris.

Anul 1815, după 20 de ani de expansiune revoluţionară şi napoleoniană, este momentul când forţele reacţionare din Europa îşi spun cuvântul. Rusia, a cărei existenţă însăşi este pusă în pericol la acea dată, apare ca un pilon al noii ordini politice europene. Pentru stabilirea acesteia şi asigurarea păcii, Alexandru I al Rusiei îi propune consilierului său, Alexandru Sturdza, să elaboreze o proclamaţie cu accente politico-mistice care va fi semnată în curând de toate ţările continentului. Sturdza va lua apărarea alianţei la fiecare congres al acesteia, dar Sfânta Alianţă este pusă la grea încercare de către liberalii germani şi de sistemul represiv al lui Metternich şi în cele din urmă va suferi eşec.

Abandonat de ţarul Rusiei, Alexandru Sturdza demisionează din serviciul diplomatic şi se stabileşte le Odesa. El îşi va pune de acum încolo pana sa în slujba unei ortodoxii reînnoite, care promovează asocierea diferitelor popoare creştine ale Rusiei şi din Imperiul Otoman. Departe de a se reduce la o luptă în ariergardă, acest mare proiect de „modernizare defensivă” a societăţilor ortodoxe prevedea emanciparea naţională a grecilor şi românilor, precum şi abolirea şerbiei în Rusia.

Lansarea a avt loc la Librăria 9, pe 17 septembrie, ora 18.00, str. Puşkin 9.

La eveniment au participat:

Stella Ghervas, Dr., autoarea cărţii,

Andrei Cuşco, Dr.

Virgil Pâslariuc, Dr.

Igor Caşu, Dr.


Comments