Prezentarea Iuliei Caproş: CV, rezumatul comunicării, fotografii, lansarea revistei Pontes

Dragi prieteni şi colegi,

La cea din urmă şedinţă a Forumului Plural, am avut-o ca participantă pe Iulia Caproş (doctorandă la Departamentul de Studii Medievale, Central European University, Budapesta).

Titlul prezentării:  Lăsaţi-i să îndure foame că poate vor studia mai bine..." - Studenţii central-europeni din perioada Reformei, studiu prosopografic.

Mai jos puteţi face cunoştinţă cu unele date biografice ale Iuliei Caproş, precum şi cu rezumatul prezentării.

Iulia Caproş este absolventă a Universităţii de Stat din Moldova în 1995 (facultatea de litere, specializări: limba şi literatura română, limba latină). A activat în calitate de lector la catedra de filologie clasică a USM şi coordonator de programe la Fundaţia Soros Moldova. În 1999 a absolvit un program de studii postuniversitare la Universitatea din Konstanz, Germania, specializare literatura latină medievală (bursieră DAAD), iar în 2000 facultatea de studii medievale la Universitatea Central-Europeană (CEU, Budapesta) cu o teză de masterat în istoria literaturii medievale latine. În prezent este doctorandă la aceeaşi facultate, tema viitoarei disertaţii „Locuitorii oraşului Košice (Kassa, Kaschau) la universităţile europene de la începuturi pînă la mijlocul secolului al XVII-lea”. A beneficiat de mai multe burse de cercetare la instituţii academice din străinătate, printre care la Universitatea din Konstanz, Germania (2001-2003), Institutul de Studii Medievale, Universitatea Notre Dame, SUA (2004); Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe din Slovacia, Bratislava (2005); Institutul Herder, Marburg, Germania (2006).

Rezumatul prezentării:

Această prezentare, bazată pe aplicarea metodei prosopografice, va analiza un grup de studenţi dintr-un oraş de proporţii medii situat în nordul Ungariei (în prezent Slovacia de Est), Košice, la periferiile arealului universitar european, începînd cu secolul al XIV-lea. Perioada cercetării se extinde pînă la mijlocul secolului al XVII-lea, cuprinzînd mai multe evenimente importante din istoria oraşului cum ar fi perioada de „înflorire” medievală, criza de la 1526 şi Reforma protestantă.  În baza analizei cantitative şi calitative a catalogului prosopografic alcătuit cu migală de-a lungul mai multor ani, studiindu-se un volum enorm de documente în mare majoritate inedite păstrate la arhiva orăşenească de la Košice, dar şi în arhivele altor localităţi din regiune (Bardejov, Levoča, Prešov), se va încerca să se răspundă la un şir de întrebări ce ţin de statistica frecvenţei universitare pe parcursul perioadei cercetate şi relaţia acesteia cu evenimente de natură politică, religioasă şi culturală din epocă. De asemenea,  se va face o caracterizare a grupului respectiv de studenţi din mai multe puncte de vedere, cum ar fi statutul social, posibilităţile financiare, studiile obţinute şi cariera postuniversitară , pentru a se prezenta o imagine  mai clară cu privire la componenţa grupului studiat şi la rolul acestuia în contextul geografic şi temporal în care şi-a desfăşurat activitatea.  Pe parcurs se vor discuta avantajele şi deficienţele metodei prosopografice în general, şi în cazul grupului de studenţi cu care s-a lucrat, în particular.

La această şedinţă a Forumului au avut loc de asemenea două evenimente editoriale: 

În primul rînd s-a făcut lansarea celui mai recent număr al revistei PONTES. Review of South East European Studies (Vol. 3-4, 2009). Revista a fost prezentată de Andrei Cuşco.

În al doilea rând, s-a prezentat şi discutat o serie de cursuri universitare de studii sud-est europene, elaborate de câţiva tineri istorici şi politologi în cadrul unui proiect de modernizare a educaţiei în Europa de Est. Discuţia a fost moderată de Petru Negură, care a comentat pe scurt conţinutul şi semnificaţia acestor suporturi didactice.

Şedinţa Forumului a avut loc marţi, 19 mai 2009, ora 18.00, la Librăria 9 (str. Puşkin, 9), mai jos de Facultatea de Litere a USM. 

Iată şi nişte fotografii de la această şedinţă:


Iulia Caproş


Publicul...

Discuţii după...

Vă aşteptăm şi la celelalte şedinţe ale Forumului Plural!

Pe curând şi toate bune!

Comitetul de iniţiativă al Forumului Plural

Petru Negură, Diana Dumitru, Andrei Cuşco, Igor Caşu

Comments